Drs. Wil Hol

WerkWil

Achtergrond

Mijn vader zei op oudere leeftijd dat hij helemaal tevreden was over het verloop van zijn leven. Het is me altijd bijgebleven. Als ik nu 69 jaar oud even om- en vooruitkijk, kan ik hem dat nazeggen. Op een uitgekiende loopbaanplanning kan ik echter niet bogen. Oordeelt u zelf:

HBS B, studie biologie en scheikunde, leraar scheikunde, praktijkopleiding voor het geven van communicatietrainingen, opleidingsfunctionaris (3 jaar), zelfstandig ondernemer Athos communicatie (14 jaar), zelfstandig ondernemer WerkConsult (14 jaar) en nu zelfstandig ondernemer WerkWil (graag nog 14 jaar).

Bovenstaande opsomming is voor mij achteraf gezien goed te volgen. Ik zal u er niet mee vermoeien. Wat ik er wel over wil zeggen is dat het bij de wendingen vaak wat ongewis was. Meestal voelde ik de verandering wel aankomen, maar was het nieuwe perspectief me nog niet duidelijk. Onzekerheid in de bocht. Gaandeweg kreeg ik wel iets meer rust in dergelijke tijden.

Al met al geloof ik niet in de maakbaarheid van het leven. Wel in de mogelijkheid moeite te doen om aan passend werk te komen. Het lastige is dat wat passend is in de loop van de tijd nog wel eens wil verschuiven en bezinning opnieuw aan de orde is. Hierin investeren betaalt zich vaak terug in werkvreugde.